Je wilt dat je hond goed beschermd is tegen allerlei aandoeningen waardoor deze ziek kan worden of overlijden. Ook wil je niet dat je hond andere honden ziek maakt. Daarvoor laat jij je hond onder andere iedere 3 jaar inenten met de DHP (Distempera hondenziekte, HCC besmettelijke leverziekte en Parvo) vaccinatieprik.
Daarnaast kun je afhankelijk van je leefomgeving, contacten met andere honden en reizen, je hond apart laten inenten tegen de Ziekte van Weil, Kennelhoest en Rabiës.
De vaccinaties tegen de Ziekte van Weil en Kennelhoest bieden maximaal 1 jaar bescherming. De vaccinatie tegen Rabiës biedt 3 jaar bescherming.
Ga je naar het buitenland met je hond dan moet deze ingeënt zijn tegen Rabiës. Check voor je op reis gaat de bepalingen voor het desbetreffende land.
Daartegenover staat dat jij je hond niet onnodig wilt laten vaccineren omdat deze bijwerkingen kunnen geven. Daar kan titeren een oplossing voor zijn.
Wat is titeren?
Bij titeren neemt de dierenarts enkele druppels bloed af voor onderzoek.
Normaal gesproken wordt bij de titerbepaling gekeken naar de hoeveelheid antistoffen tegen Distempera hondenziekte, HCC besmettelijke leverziekte en Parvo. Bij een titerbepaling kan ook, als dat vereist of nodig is, naar antistoffen tegen Rabiës gekeken worden. Uit dit onderzoek blijkt hoeveel antistoffen de hond nog heeft tegen deze ziektes. Titeren is niet mogelijk voor het vaststellen van antistoffen in het lichaam van je hond tegen de Ziekte van Weil of Kennelhoest omdat dit een andere soort vaccin is.
Op basis van de hoogte van het aantal antistoffen kan de dierenarts bepalen of een nieuwe vaccinatie nodig is of dat de hond het komende jaar voldoende beschermd is. De dierenarts bepaalt ook wanneer een volgende titerbepaling gepland moet worden.
Deze uitslag van deze titerbepaling wordt in het paspoort geplakt met vermelding van een datum voor de volgende titerbepaling.
Is een nieuwe inenting nodig dan is de hond weer voor 3 jaar beschermd.
Uit onderzoeken is gebleken dat honden niet allemaal dezelfde hoeveelheid antistoffen opbouwen. Sommige honden bouwen soms tot wel 7 jaar voldoende antistoffen op. Dan is een nieuwe 3 jaarlijkse vaccinatie niet nodig en verhoogt de vaccinatie alleen maar de kans op bijwerkingen.
Hondenpensions en hondenscholen hebben de vrijheid om zelf te bepalen welke eisen zij stellen voor vaccinatie. Veel pensions en hondenscholen accepteren het titeren inmiddels als veilig en medisch verantwoord. Maar het is wel zaak om dat van te voren na te vragen.