VUURWERK(ANGST)
Het is bijna zover, de feestdagen staan weer voor de deur. Een warme en gezellige tijd, maar helaas niet voor alle honden. Er zijn veel honden met een grote angst voor vuurwerk.
Hoe kan je daar nu het beste mee omgaan? We geven graag wat tips.
Wat kun je doen om je hond te steunen?
Helaas bestaat er nog steeds het bakerpraatje dat je een hond met angst vooral moet negeren, want anders zou je zijn angst bevestigen en hierdoor zou de angst alleen maar groter worden. Dit is grote onzin! Je hond zoekt jou niet voor niks op. Hij zoekt steun bij degene die hij vertrouwt. Als je hem hierin negeert, geef je eigenlijk aan dat jij er niet voor hem bent en dat hij het maar moet uitzoeken.
Wat dan wel?
Hier volgen een aantal simpele dingen die je kunt doen wanneer je buiten bent.
- Steun geven. Dit doe je niet door overdreven te sussen en te troosten maar door er gewoon voor hem te zijn. Probeer je stem en houding neutraal te houden, al is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Soms schrik je zelf net zo hard, maar probeer je dan zo snel mogelijk te herstellen en je mag die harde knal best benoemen op een rustige toon.
Verder kun je steun geven door je laag te maken naast je hond en je hond rustig te aaien of, nog beter, te masseren. Je kunt het beste thuis beginnen met het aanleren van masseren zodat je hond dit al kent en zich er prettig bij voelt.
- Massage maakt serotonine aan, het zogenaamde gelukstofje. Dit verlaagt de stress bij je hond. Begin met een zachte massage om je hond eraan te laten wennen. Naarmate je dit langer doet, kun je ook de druk wat opvoeren naar een wat stevigere massage. Je kunt verschillende plaatsen op het lijfje masseren. Veel honden vinden het lekker om achter de oortjes gemasseerd te worden of bij het borstbeen. Ook bij de kaakgewrichten zit vaak spanning, de knobbel op het achterhoofdje is nog zo’n plek en op het kontje bij de staartaanzet. Dit verschilt natuurlijk per hond. Kijk wat jouw hond fijn vindt.
- Wat ook kan helpen is om de auto te pakken en een natuurgebied op te zoeken waar het een stuk rustiger is dan in de woonwijk. Een andere optie is om je dagelijkse wandeling iets aan te passen naar een korter en veiliger rondje voor jouw hond. Zorg er voor dat de hond tijdens de wandelingen goed en veilig is aangelijnd.
Als je hond erg angstig is kun je, behalve het veiligheidstuigje en halsband, ook denken aan een penning of GPS tracker.
- Er zijn ook honden die totaal niet meer naar buiten durven. Een mogelijke oplossing hiervoor is een wasmachinebak. Doe hierin wat zand of bijvoorbeeld (nep)gras. Je kunt dan in de periode voorafgaand op het vuurwerk je hond buiten in de tuin trainen om hierin zijn behoefte te doen. Op deze manier kan je hond op oudejaarsdag hierin snel zijn behoefte doen en snel weer naar binnen gaan. Je kunt er zelfs voor kiezen de bak deze avond binnen te zetten.
De volgende tips zijn voor binnen in huis.
- Binnen kun je ook verschillende dingen doen om jouw hond wat meer rust te geven zoals de gordijnen sluiten. Dit dempt zowel de knallen als de lichtflitsen.
- Je kunt de mand/bench verplaatsen als deze vlak voor het raam staat. Geluid komt hier een stuk harder door naar binnen. Je kunt ook een kleed of dekbed over de bench heen leggen of zelfs over de salontafel als dit de veilige plek van je hond is. Let hierbij wel op dat er voldoende ventilatie is.
- Laat je hond zijn gang gaan. Als je hond steun zoekt en jou opzoekt, is dat helemaal prima.
- Er zijn ook honden die alleen maar een veilig en donker plekje willen, zoals bijvoorbeeld een voorraadkast of wc. Leg hier dan een lekker mandje of kleedje in voor je hond.
- En ook niet totaal onbelangrijk: Ga zelf niet weg met oudejaarsavond maar blijf thuis bij je hond.
- Als je hond zich nog prettig genoeg voelt, kun je hem een hersenwerkje aanbieden. Het snuffelen geeft een rustig signaal af maar je kunt bijvoorbeeld ook een botje geven. Kauwen werkt namelijk kalmerend.
- En natuurlijk kun je een massage geven, zoals hier boven staat omschreven.
- Verder kun je denken aan een Thundershirt of bodybandage. Bij deze moet je wel weten hoe je deze goed aan doet.
- Wat ondersteunend kan werken zijn zuivere etherische oliën. Dit kan rust brengen. Je kunt eventueel je hond zelf laten kiezen zodat je zeker weet dat je hond het geurtje fijn vindt. Net als bij mensen houdt de ene hond bijvoorbeeld wel van lavendel en kan een andere hond deze geur amper verdragen. Pas op met een geurtje op een (hals-)band doen. Je hond kan hier namelijk niet voor weglopen.
-Je kunt ook denken aan medicatie via de dierenarts of een homeopathisch middel. Bedenk hierbij wel dat je hier vroeg genoeg mee begint omdat er bij diverse middelen een zogenaamde spiegel opgebouwd moet worden.
Wat kun je beter NIET doen?
- Ga niet met echt vuurwerk trainen. Jij bent als baas de veilige en stabiele factor van je hond. Als er vuurwerk uit jouw handen komt dan kan dit averechts werken en je hond kan het vertrouwen in jou volledig verliezen.
- Ook de zogenaamde vuurwerkangst trainingen waarbij geoefend wordt met echt vuurwerk zijn niet aan te raden ook hier kan dit averechts werken.
- Pas ook op met de cd’s en dergelijke met hierop vuurwerkgeluiden. Als je dit op de goede manier inzet kan het zeker baat hebben, maar als je niet goed weet hoe dit te gebruiken kun je de angst juist verergeren en de veilige omgeving van de hond tot een ‘enge’ plek maken.
- Ga niet mee in de angst van je hond door deze overdreven te troosten maar probeer zoveel mogelijk neutraal te blijven.
- Zit je hond heel erg in de stress dan kun je beter de wandeling beëindigen en naar huis gaan. Ga vooral niet over de grenzen van je hond door hem te dwingen om door te lopen.
- Zoals eerder gezegd, ga je hond niet negeren.
- Flooding is ook een grote don’t, dit is het ‘onderdompelen’ van jouw hond in datgene waar hij bang voor is. Het kan lijken of je hond minder gaat reageren maar in werkelijkheid is de angst nog steeds aanwezig en wordt hij alleen stoïcijns. Dit noemen we aangeleerde hulpeloosheid.
- Let ook op met medicatie. Zo bestaat er het middel Vetranquil, dit is een spierverslapper. Het lijkt alsof je hond rustiger is maar in werkelijkheid zijn de spieren verslapt en komt elk geluid juist vele malen harder in zijn hoofd binnen dan normaal, alleen kan hij zich nu niet uiten of weglopen. Hoe eng is dit!
- Er wordt ook wel eens gedacht dat het van tevoren extra moe maken van je hond kan helpen, zoals bijvoorbeeld een stuk gaan fietsen met je hond zodat hij slaapt op oudejaarsavond. Wat je hier mee bereikt is dat je hond adrenaline (=stresshormoon) gaat aanmaken waardoor de stress juist oploopt. Je kunt dus beter een rustige snuffelwandeling inplannen, als dit in het normale leven geen obsessie is.
Het beste is om ruim van tevoren met de hulp van een goede hondenschool of gedragstherapeut aan de slag te gaan, zodat je hond nog geen stress heeft en nog ruimte in zijn hoofdje heeft om te leren.
Een goede hechting tussen hond en baas is heel belangrijk en hier kun je het hele jaar door aan werken.
Hopelijk zitten er bruikbare tips tussen en kunnen jullie samen met jullie hond gaan genieten van oud en nieuw!
-geschreven door Patricia-