LOGIN
Login of maak een account aan
Avatar
Nog geen account?

Maak een gratis account aan.

Wachtwoord vergeten? - Gebruikersnaam vergeten?

Herinner mij

logo-anbi.jpg

Ik hoor jullie al denken; Nou ja zeg! We willen toch allemaal dat er zoveel mogelijk Podenco's een heerlijke gouden mand krijgen en dat ze (na een zwaar leven en verblijf in een Spaans asiel) nu veel liefde, zorg en aandacht gaan krijgen?

Uiteraard! Daar zetten heel veel vrijwilligers in Spanje en Nederland zich dagelijks 200% voor in. Maar ons motto is wel kwaliteit boven kwantiteit! We willen er met zijn allen, voor zo ver mogelijk, zeker van zijn dat de hondjes die bij ons geadopteerd worden ook daadwerkelijk een goede én fijne toekomst tegemoet gaan.

Dit is de reden dat we bij Podencoworld een strenge en zorgvuldige adoptieprocedure volgen, waarmee de vrijwilligers van ons adoptieteam dagelijks enthousiast en gemotiveerd aan de slag gaan. Alle Podenco’s verdienen een goed thuis maar we weten ook dat niet iedereen een goede match is met een Podenco!

Hoe we dit doen, ga ik jullie nu uitleggen.

Ik wil beginnen met uit te leggen dat als je, na heel onze website uitgeplozen te hebben en 10 keer het profiel , foto's en video van dat ene speciale hondje wat je enorm aanspreekt bekeken te hebben je twee keuzes hebt: een informatie-aanvraag of adoptie-aanvraag invullen.

  • Een informatie-aanvraag is voor algemene vragen: bv hoe een adoptieprocedure in zijn werk gaat. Hoeveel een de adoptievergoeding bedraagt. Dit soort algemene vragen.

Onze informatiemedewerkers staan niet in contact met de asielen. Dit omdat de vrijwilligers in Spanje doorgaans enorm druk zijn om voor de hondjes te zorgen. Daarom vragen onze informatiemedewerkers om, bij serieuze interesse, een vrijblijvende adoptie aanvraag in te vullen.

  • Een adoptie-aanvraag is tijdens de gehele adoptieprocedure (of in ieder geval totdat de adoptie overeenkomst getekend is) geheel vrijblijvend. Wanneer je een adoptie-aanvraag invult, ontvangt de dienstdoende adoptiemedewerker deze ingevulde aanvraag en zal hij of zij met deze aanvraag aan de slag gaan.

Na het indienen van een adoptie-aanvraag krijgt de adoptant een verzoek voor een telefonische intake of misschien beter gezegd een wederzijdse kennismaking, waarbij we samen zulken bespreken en bekijken of een podenco bij je past. Er wordt ook besproken of de huidige woonsituatie geschikt en veilig is én of het hondje van je keuze mogelijk een match gaat kunnen zijn. Uiteraard worden al je vragen omtrent de adoptie en over de viervoeter waar de interesse naar uit gaat beantwoord. Ook krijg je zoveel mogelijk informatie over hem of haar.

Soms gebeurt het tijdens zo'n gesprek dat de adoptiemedewerker er samen met de adoptant (en/of het asiel) achter komt dat het ras of de woonsituatie niet ideaal is. Hier wordt dan altijd open en eerlijk over gecommuniceerd.

Helemaal niemand heeft er baat bij dat een hondje in een onveilige of niet passende situatie geplaatst wordt.

Dat is voor een adoptant verdrietig en vervelend maar voor een hondje is dit (na een bewogen leven en een hele spannende reis) echt een enorme belasting en het levert mogelijk ook een beschadiging in zijn/haar vertrouwen op.

Vergeet niet dat zo’n hondje in een volslagen vreemd ‘thuis’ komt met vreemde mensen en in totaal andere omgeving. Natuurlijk kunnen ze zich aanpassen, maar dit heeft tijd nodig. Bij een mogelijke mis-match en herplaatsing zal zo’n diertje weer helemaal opnieuw moeten beginnen met daar bovenop vaak een achterstand door alles wat hij/zij ondertussen heeft meegemaakt

Dit proberen we natuurlijk te allen tijde te voorkomen.

Na een uitgebreide telefonische kennismaking, waarbij iedereen naar volle tevredenheid antwoord op alle vragen heeft gehad en beide kanten (zowel de adoptant als adoptie-medewerker) er het volste vertrouwen in hebben dat er een goede match is met het uitverkoren hondje, wordt er een huisbezoek gepland.

Dit is niks spannends of iets om je druk over te maken, hoor. Hierbij komt een daarvoor opgeleide, enthousiaste huisbezoeker gezellig op de koffie (een frisje of watertje kan natuurlijk ook) om samen te bekijken of je huis en je leefsituatie ècht podenco-proof zijn. Huisbezoekers zijn onmisbaar en de ogen ter plaatse van de adoptiemedewerkers, maar dit altijd op een aangename en prettige manier. Ook zullen ze tijdens het huisbezoek veel informatie geven over wat je kunt verwachten de eerste periode en uiteraard wat voor moois, maar zeker ook de de uitdagingen kunnen zijn die een Podenco met zich meebrengt.

Als alles nog steeds naar ieders tevredenheid is, komt de laatste stap voor de uiteindelijke adoptie aan bod. De adoptiemedewerker gaat de bloeduitslagen van oa de Middellandse zeeziektes opvragen en het paspoort van het hondje controleren om te zien of alle inentingen in orde zijn. Het is belangrijk dat een hondje gezond is en volledig gevaccineerd. Mocht er toch iets aan de hand zijn dan zal dit van tevoren worden besproken.

Wanneer alles is in orde is dan kan de adoptie-overeenkomst getekend worden en kan het, voor ieders gevoel enorm lange wachten, beginnen!

En ik kan je verklappen, iedere vrijwilliger vindt elke adoptie weer erg leuk en spannend en we zijn enorm blij en dankbaar wanneer adoptant en hondje heel blij zijn met elkaar en zij een prachtige toekomst tegemoet gaan samen.

Want een adoptie is alleen geslaagd wanneer er daadwerkelijk een goede match is!

dogstars